Voor elke seconde dat een pagina op mobiel trager is, kan de conversie afnemen met 20%. Een goede reden om WooCommerce sneller te maken. Dat houd in dat als je 100 bestellingen per maand hebt die via mobiel worden geplaatst, dit er 120 hadden kunnen zijn als je website 1 seconde sneller was, aldus Google. Gemiddeld is tussen de 50 en 60 procent van alle webshopbezoeken via een smartphone, én vooral op die laadtijd valt veel te winnen. Naast een conversieverlies voor de bezoekers die je al hebben gevonden, rekent Google in haar ranking ook steeds meer af op de snelheid van een pagina.
In dit artikel bespreek ik:
- Waarom WooCommerce snelheid behalen een uitdaging kan zijn.
- Wat invloed heeft op de snelheid van je WooCommerce webshop.
- Hoe je de snelheid én Google pagespeed score gemakkelijk verbeterd voor WooCommerce.
WooCommerce snelheid verbeteren is een uitdaging
WordPress is ooit bedacht als blogsysteem, dat houdt in dat de techniek zoals de database gemaakt is voor een blog. Een blogbericht heeft wat eigenschappen zoals een titel, afbeelding en categorie, maar producten hebben veel meer eigenschappen (lengte, breedte, hoogte, 6 afbeeldingen, materiaal, allerlei filters en noem zo maar op). Als je veel producten hebt wordt het laden van gegevens uit de database een zwaarder proces wat langer duurt.
Is WooCommerce een goede optie met veel producten? Zeker! Je moet alleen weten wat er moet gebeuren om de webshop sneller te maken, dat gaat niet vanzelf.
Hier heeft de snelheid van jouw WooCommerce webshop mee te maken
Hosting / server
Op een goedkopere hosting omgeving zitten vaak (te) veel websites op 1 server, waardoor dat negatieve invloed heeft op jouw webshop snelheid. Een eigen server brengen meer (onderhouds)kosten met zich mee, maar dat is vaak niet nodig. Het hangt er ook vanaf hoe een server is ingericht, soms kan veel bezoekers op een andere site op dezelfde server jouw webshop trager maken.
Er zijn hostingpartijen zoals Siteground en Kinsta die speciaal zijn ingericht voor E-commerce. Siteground heeft mijn voorkeur, je kunt meerdere websites kwijt voor een vriendelijke prijs. Bij beide partijen krijgt jouw webshop een eigen omgeving op een server waardoor je niks merkt van andere websites die er gehost worden en ze passen slimme caching en andere technieken toe die de snelheid ten goede komen.
Thema
Een WordPress thema kan zo uitgebreid zijn dat alles mogelijk lijkt, van gave styling tot handige ingebouwde contactformulieren. Dit kan betekenen dat een WordPress thema je webshop traag maakt, het is raadzaam om op te zoeken of een thema snel is voordat je deze aanschaft (Google heeft genoeg tips). Over het algemeen doe je er goed aan om voor een betaald thema te gaan die geoptimaliseerd is voor e-commerce. Shoptimizer vind ik een fantastisch thema, dit thema speciaal voor WooCommerce is geoptimaliseerd voor conversie én snelheid.
Plugins
Net als bij thema’s verschilt het per plugin of deze efficiënt gecodeerd is en hoeveel de plugin van jouw hostingomgeving vraagt. Zo kan een meertaligheid plugin zoals WPML voor flink meer regels in de database zorgen (en dat wil je liever voorkomen).
Een lijst met plugins waarvan bekend is dat ze je webshop kunnen vertragen vind je hier: https://onlinemediamasters.com/slow-wordpress-plugins/
Aantal producten
Hoe meer producten, hoe meer regels in je database en hoe langer het duurt voordat een pagina geladen is. Zie het als een bibliotheek, als je een bepaald boek zoekt en er liggen 9 andere boeken vind je deze sneller dan dat er 99 andere boeken liggen.
Het kan handig zijn op producten die je niet meer verkoopt te verwijderen, stel dan wel een doorverwijzing in naar een relevante pagina, zoals de productcategorie (dat kan met de plugin Redirection). Zo’n redirect zorgt er voor dat als de link nog in Google of op websites/social media staat, de klant wel ergens terecht komt in plaats van op de 404 niet gevonden pagina.
Updates
Plugins en thema’s updaten is naast de veiligheid ook belangrijk voor snelheid, veel ontwikkelaars voeren updates door om hun software te verbeteren, zonde als je die kans laat liggen. Ik neem elke maand een moment om een backup te maken, alles te updaten en te checken of alles nog op z’n plek staat en goed werkt.
Simpel een snelle WooCommerce webshop én Google Pagespeed score van bijna 100
Er is een tool die jouw pagina’s in een strenge cache zet, dat houdt in dat pagina’s worden opgeslagen als bestand in plaats van dat alles uit de database gehaald wordt. Wanneer er iets veranderd aan de pagina zoals een product dat niet meer op voorraad is, wordt het bestand opnieuw opgebouwd. Deze tool heet Nitropack en bewijst zichzelf voor veel WordPress websites en WooCommerce webshops.
Naast caching zorgt Nitropack ook voor:
- Afbeeldingoptimalisatie: met Nitropack laden afbeeldingen in een sneller .webp bestandstype en in een juiste grootte.
- CDN: Bestanden worden ingeladen via een snelle cache server fysiek dichtbij jouw bezoeker.
- Bestandscompressie: HTML, CSS en Javascript bestanden worden verkleind zodat ze sneller zijn.
Waar bestanden verkleind worden kan soms een uitsluiting nodig zijn, een stukje wat je niet verkleind omdat het dan minder goed werkt.
Je komt daar achter door de safe mode in te schakelen, dan werkt Nitropack nog niet voor bezoekers maar wel voor jou als je ?testnitro=1 achter de URL zet. Zo kun jij rustig pagina’s testen, mocht er iets niet helemaal goed gaan dan staat het team van Nitropack 24/7 voor je klaar, ze kunnen het nodige uitsluiten.
Naast WordPress en WooCommerce werkt Nitropack ook voor Magento en Opencart.
Webshop sneller maken via Nitropack met korting
De conversie verhoogt met elke 100 miliseconden dat je webshop sneller is, daarom is deze software een must-have.
Via deze link krijg je 5% korting op een Nitropack pakket, je kiest een pakket op basis van bezoekers. In Google Analytics vind je dit als “Gebruikers”.
Dingen om rekening mee te houden als je Nitropack gaat gebruiken
- Nitropack gebruikt de opslagruimte van jouw hosting omgeving om de cachebestanden op te slaan, hierdoor gebruik je meer schijfruimte.
- Gebruik Nitropack niet in combinatie met een andere caching plugin.
- Test goed in safe modus of op een testomgeving voordat je Nitropack in gebruik neemt.
Werk aan de winkel dus, investeren in de snelheid van je webshop is een goed idee.
Heb je hulp nodig met de snelheid van jouw webshop of wil je Nitropack laten installeren? Neem contact met mij op.
Gratis waardevolle informatie voor
meer conversie + hogere orderwaarde in WooCommerce?
Laat je e-mailadres achter, dan stuur ik je af en toe een mail met waardevolle informatie.